top of page
דניאל אסרף, מנכ"ל חברת דיוויוז'ן

אפיון הפרויקט-כיצד חוזים את העתיד?

בפרק הקודם שמנו דגש על מהו מנהל פרויקט צד לקוח, בהנחה שמינינו את המנהל הנכון ניתן להתחיל בשלב הראשון בניהול פרויקטים, שלב אפיון הפרויקט – או לתפיסתי השלב בו אתה נדרש לתת חיזוי לפרויקט עתידי שאמור להיות בהלימה למה שיקרה עוד עשור בין ברמת החברה ופעילותה העיסקית והן ברמת הקידמה בכל מה שקשור לעולמות הטכנולוגיה.

הפעם ארצה לשים מיקוד על שלב האפיון או כפי שאני נוהג לומר השלב בו הלקוח "חולם", מדובר בשלב קריטי לטעמי בפרויקט, שלב שבו אנחנו ממש רוצים להיכנס לתוך מוחו של הלקוח ולהפוך את החלום שקיים בו למציאות עתידית תוך שמבין את כלל המשמעויות ועל כך נרחיב בהמשך.

מדובר בשלב לא פשוט בו נדרשת מיומנות מקצועית רבה לא רק באפיון המוצר, אלא ביכולת שלנו לחשוב 360 ולהקיש את כלל המשמעויות הפונקציונליות והתקציביות הכרוכות במימוש החלום.

הלקוח חייב וצריך להבין בשלב הזה, כי על כל החלטה שמקבל תהיה לכך משמעות תקציבית ותפעולית הטומנת בחובה אחזקה שוטפת וגדילה בתקציבי הקיום LCC (Life-cycle cost).

על כן אני סבור כי מנהל פרויקט צד לקוח טוב, הנו מנהל שלא רק מבין את הצד הטכני הנדסי באפיון הצרכים של הלקוח קרי מידות, החלטות הנדסיות, מרחב פעולה, תנאי שרות וכו'.. אלא יודע גם לחזות את מרקם החיים העתידיים ובכך להגיע לרמת תכנון תפעוליות ואחזקתיות ברזולוציות הגבוהות ביותר.

מנהל פרויקט צד לקוח, צריך לדעת לפרש את הצד הטכני של המפרט לצד הפונקציונלי ולמעשה לנסות כל הזמן למצא מחד פתרונות פרקטיים למשתמש הקצה ומאידך לחפש שיטות ליעל ולחסוך הוצאות עתידיות מיותרות.

על כן, מנהל פרויקט צד לקוח אשר התנסה לא רק בניהול פרויקטים אלא גם בעל ניסיון בניהול מתקנים/ קמפוסים עם אוריינטציה מורכבת של מתן שירותי קיום ואחזקה וניהול שרשרת האספקה ללקוח, בהכרח יביא ערך גדול יותר לתכנון מאשר מנהל פרויקטים שקיימת בו רק חווית אפיון טכנית שהקצה שלה היא פרוגרמה שלרוב אינה מתחברת עם מרקם החיים התפעוליים במתקן/ קמפוס .

אבל אם רגע נעצור וננסה לחזור לכותרת הפרק – האם באמת ניתן לחזות את העתיד? אין אדם שמסוגל לחזות את העתיד! יחד עם זאת קיימת נוסחה לחיזוי ברמה גבוהה אשר טמונה ביכולת ללמוד, לצפות, לכתת רגליים, לפתוח אופקים ולקיים סיעור מוחות אין סופיים בפורומים שונים, כל זאת בכדי לגבש עקרונות לתפיסות התפעול, המחולקים לשלוש קטגוריות מרכזיות :עקרונות על, עקרונות מבניים ועקרונות אופרטיביים.

אם כן מה היא התפיסה תפעולית? תפיסה היא חיבור של עקרונות, ערכים, חזון ומטרות, היא פרשנות אשר במקרה שלנו מייצרת את הפגישה בין העולם התפעולי לבין העיסוק בליבת העשייה של הארגון, במידה והשתיים יפגשו נגיע לאופטימיזציה באפיון אשר תשרת את הכלל.

עקרונות העל הם העקרונות שנותנים מענה למבחן השילוביות, ההתאמות, האפקטיביות והיעילות הן בתוך הארגון והן מחוצה לו, עקרונות מבניים הם האופן שבו המערכים והמכלולים יפעלו בינם לבין עצמם בתוך הארגון והעקרונות האופרטיביים יהיו העקרונות בתפעול השוטף אשר להם השפעה ישירה על מרקם החיים העתידי.

חיבור עקרונות תפיסת התפעול כאמור לתרבות הארגונית תאפשר יצירת תמונת מצב ראשונית על האופן בו אמור להתנהל מרקם החיים במתקן/ קמפוס ועל האופן בו אמורים ליעל את שיטות/ תהליכי העבודה בארגון כדי למקסם את מכלולי ההפעלה אשר בהכרח תייצר את האווירה הנכונה ואת הA.N.D הארגוני הנכון אשר בהכרח יביא להתייעלות בכלל משאבי הארגון .

תפקידנו לסייע, להוביל ולהכווין את הלקוח לכך שתהיה תפיסה ברורה ונהירה, כי רק אז ניתן יהיה לגשת לאפיון ההנדסי בצורה מקצועית ולהפוך את החלום למציאות. תפקידנו בין היתר להבהיר ללקוח שתמיד נדרש להתאמות בשטח כי בסופו של יום גם מבנים משתנים וגם קיימת קדמה הן ברמה החברתית והן ברמה הטכנולוגית אשר מייצרים תוצאה שונה בטח ובטח כשמדובר בפרויקטים ארוכי טווח – על כן האחריות שלנו לוודא כי הלקוח נמצא תמיד בתמונת המצב וכי בסופו של דבר גם אם היו שינויים בפרויקט, הלקוח יפגוש את המציאות שאותה חזה כל הזמן .

7 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Commentaires


bottom of page